POLKA wint Haagse Kartiniprijs 2021!
30 oktober 2021

POLKA wint Haagse Kartiniprijs 2021!

Dames en heren,

De winnaar van de Kartiniprijs 2021 is POLKA – Centrum voor Poolse Vrouwen! Dat maakte wethouder Arjen Kapteijns (Emancipatie) vandaag bekend.

De Kartiniprijs is een gemeentelijke emancipatieprijs en wordt jaarlijks uitgereikt. Met deze prijs wil Den Haag álle Haagse inwoners inspireren en stimuleren. Iedereen die bijdraagt aan een gelijkwaardige positie en participatie van vrouwen in Den Haag kan de prijs winnen. Andere genomineerden waren Roos Padmos en Box it. De Kartiniprijs werd dit jaar voor de vijftiende keer uitgereikt.

‘Vrouwenemancipatie is ook in Den Haag nog steeds niet voltooid’, zegt wethouder Kapteijns. ‘De invloed van vrouwen in het bedrijfsleven, de media en politiek is nog te klein. Vrouwen werken minder uren, hebben minder goede banen en krijgen in dezelfde baan fors minder betaald. Ik vind het vooral belangrijk dat vrouwen in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Dan zijn zij minder afhankelijk van anderen, kunnen het heft in eigen hand nemen en hun eigen toekomst bepalen’.

De Kartiniprijs

De gemeentelijke vrouwen-emancipatieprijs werd in 2007 ingesteld. De prijs is vernoemd naar de Javaanse Raden Adjeng Kartini (1879-1904), die zich van jongs af aan verzette tegen de traditionele normen en waarden ten opzichte van meisjes die zij als onderdrukkend ervaart. Mevrouw Kartini werd ook ver buiten Indonesië bekend en wordt ook nu nog steeds gezien als een belangrijke inspiratiebron.