Wie zijn we?

POLKA – Centrum voor Poolse Vrouwen in Den Haag is opgericht in oktober 2018 op initiatief van Anna Kowalska (momenteel coördinator van het centrum) in samenwerking met stadsdeel Segbroek. POLKA is ontstaan ​​door een groep vrijwilligers die elkaar willen helpen, steunen en ervaringen willen delen. En dit alles zodat het leven van Poolse vrouwen in Nederland beter en gemakkelijker wordt, ze ze zich hier zo snel mogelijk thuis kunnen voelen en zich kunnen ontplooien zowel op professioneel als op privégebied. Je kunt bij ons terecht voor informatie, inspiratie, het verbeteren van je taalvaardigheid, het luisteren naar een interessante lezing of gewoon tijd doorbrengen met andere interessante vrouwen.

We organiseren themabijeenkomsten, workshops, trainingen, rondleidingen door de stad, maar ook sport- en bewegingsactiviteiten. Elke maand komen ook de deelnemers van de boekenclub bij elkaar om te praten over wat ze net gelezen hebben en om boeken uit te wisselen. We hebben zelfs een kleine bibliotheek met Poolse boeken!

Bekijk ons reclamefilmpje

In de afgelopen twee jaar werd bij ons veel informatie gedeeld over beschikbare taalcursussen die in de stad worden georganiseerd.  Ook vonden diverse informatiebijeenkomsten plaats over onder meer het Nederlandse onderwijs- en zorgsysteem, rechten en plichten van huurders en verhuurders in Nederland, de culturele verschillen tussen Polen en Nederland, een 3-daags programma ‘Hoe zoek je een baan in Nederland’ en een mini banenmarkt met werkgevers uit de publieke sector in Den Haag. Om onze stad beter te leren kennen, organiseerden we ook enkele rondleidingen door de stad en bezoeken aan het parlement en Haagse kunstmusea.

POLKA bestaat uit 25 trotse vrijwilligers en 3000 leden in een besloten groep op Facebook. Doe je ook mee?

In december 2020 is ons centrum een stichting geworden.

Bestuur

Karijn Nijhoff – voorzitter

Agnieszka Mazuś – secretaris

Maciej Kucharczyk – penningmeester

Team

Anna Kowalska algemeen coördinator
POLKA is een groep van 25 gepassioneerde vrijwilligers die graag hun ervaringen delen en zich met hart en ziel inzetten voor Poolse vrouwen in Den Haag. We willen elkaar helpen, steunen en samen projecten opzetten die onze landgenoten in Nederland, en Den Haag in het bijzonder, zullen inspireren en stimuleren. Ieder van ons is anders en hierdoor kunnen we opereren op een breed gebied van onze interesses en kennis. Als je tijd en zin hebt en je wil ons team verrijken, dan nodigen wij je van harte uit. Samen kunnen we nog meer doen!

  Contact

  Prijzen

  november 2021

  Kartiniprijs 2021

  De winnaar van de Kartiniprijs 2021 is POLKA – Centrum voor Poolse Vrouwen! Dat maakte wethouder Arjen Kapteijns (Emancipatie) vandaag bekend.

  De Kartiniprijs is een gemeentelijke emancipatieprijs en wordt jaarlijks uitgereikt. Met deze prijs wil Den Haag álle Haagse inwoners inspireren en stimuleren. Iedereen die bijdraagt aan een gelijkwaardige positie en participatie van vrouwen in Den Haag kan de prijs winnen. Andere genomineerden waren Roos Padmos en Box it. De Kartiniprijs werd dit jaar voor de vijftiende keer uitgereikt.

  ‘Vrouwenemancipatie is ook in Den Haag nog steeds niet voltooid’, zegt wethouder Kapteijns. ‘De invloed van vrouwen in het bedrijfsleven, de media en politiek is nog te klein. Vrouwen werken minder uren, hebben minder goede banen en krijgen in dezelfde baan fors minder betaald. Ik vind het vooral belangrijk dat vrouwen in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Dan zijn zij minder afhankelijk van anderen, kunnen het heft in eigen hand nemen en hun eigen toekomst bepalen’.

  De Kartiniprijs

  De gemeentelijke vrouwen-emancipatieprijs werd in 2007 ingesteld. De prijs is vernoemd naar de Javaanse Raden Adjeng Kartini (1879-1904), die zich van jongs af aan verzette tegen de traditionele normen en waarden ten opzichte van meisjes die zij als onderdrukkend ervaart. Mevrouw Kartini werd ook ver buiten Indonesië bekend en wordt ook nu nog steeds gezien als een belangrijke inspiratiebron.

   

  juni 2021

  Piet Vink Prijs

  Op 17 juni 2021 ontving stichting POLKA – Centrum voor Poolse Vrouwen in Den Haag de Piet Vink Prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan initiatieven die afstanden in de samenleving overbruggen, saamhorigheid vergroten en waarbij vrijwilligers een belangrijke rol spelen. De prijs van € 4.500 is aan ons toegekend door de Vereniging van oud-gemeenteraadsleden van Den Haag en overhandigd door Martijn Balster, wethouder Wonen, Wijken en Welzijn.

  ‘Polka zet zich in voor de positie van de Poolse vrouwen in onze stad. Jullie doen dat […] op een buiten gewoon effectieve wijze en dat hebben we ook als gemeente omarmd en daar zijn we er ook heel trots op. Dit is ook ongelooflijk nodig en verdient ook alle waardering’ aldus wethouder Martijn Balster.

  maart 2019

  Haagse Kracht Award

  In maart 2019 ontving onze organisatie de Haagse Kracht-prijs, die jaarlijks door de lokale tak van de politieke fractie van D66 wordt uitgereikt aan initiatieven die emancipatie en diversiteit in onze stad bevorderen. De  prijs werd uitgereikt door Tweede Kamerlid Salima Belhaj (D66) en raadslid Marieke van Doorn (D66). “Polka zorgt voor een mooie uitwisseling tussen inwoners met verschillende achtergronden. Die verbinding hebben we nodig in onze diverse stad en helpt om elkaar beter te begrijpen” aldus raadslid Van Doorn.

  november 2018

  Hans Pronk Prijs

  In november 2018 ontving de oprichtster van ons centrum, Anna Kowalska, de Hans Pronk Prijs voor het meest innovatieve initiatief van het jaar in de wijk Segbroek, waar ons centrum actief is. De prijs werd uitgereikt door de wethouder van ons stadsdeel, Robert van Asten.

  Media over ons

  Movisie, 18.01.2022
  Trouw, 09.12.2021
  Polonia.nl, 10.11.2021
  AD Den Haag, 10.11.2021
  Regionieuws TV1, 10.11.2021
  Divers Den Haag, 25.06.2021
  Omroep West, 30.06.2020
  Trouw, 16.02.2020
  Den Haag Centraal, 13.02.2020
  Pepe TV, 23.08.2019
  Konkreet Nieuws, 15.04.2019
  Den Haag FM, 15.03.2019
  Omroep West, 08.03.2019
  De Telegraaf, 06.03.2019