Kinderopvang: Veilige zorg voor je jonge kind
19 april 2024

Kinderopvang: Veilige zorg voor je jonge kind

Het onderwerp van onze bijeenkomst afgelopen vrijdag 19 april was voorschoolse opvang in Nederland.

Onze gastspreker was Arjen Lont van Kinderopvang Chou Chou in Den Haag, die ons liet kennismaken met de belangrijkste juridische zaken rondom dit onderwerp en waar iedere ouder op moet letten bij het kiezen van een kinderdagverblijf voor zijn of haar kind.

Hier volgt een lijst met aspecten waaraan volgens onze expert aandacht moet worden besteed:

  • Personeel: welke kwalificaties ze hebben, hun persoonlijkheid, of ze een goede band hebben met de kinderen en of de werkgever om hen geeft. Al deze dingen garanderen je kind een ondersteunende omgeving voor ontwikkeling en welzijn.
  • Hygiënische en veilige gebouwen en uitrusting.
  • Regelmatige, interessante en op de leeftijd afgestemde activiteiten.
  • Maaltijden, op tijd geserveerd en het liefst ter plekke bereid.
  •  Voldoende speelruimte in het gebouw en op de speelplaats van het kinderdagverblijf.
  • Geschikte openingstijden.

Al deze elementen zorgen ervoor dat je je kind met een gerust hart en zonder stress aan de crèche/peuterspeelzaal kunt overlaten terwijl je aan het werk bent.

Bijvoorbeeld, Kinderopvang Chou Chou biedt als een van de weinige kinderopvangen in Den Haag gratis extra uren aan voor anderstalige kinderen van 2,5 tot 4 jaar in de peuterschoolzaal, oftewel voorschoolse opvang in de ochtenden.

Dus als je kind, omdat er thuis geen Nederlands wordt gesproken, een indicatie heeft voor dit soort voorschoolse opvang, is het zeker de moeite waard om gebruik te maken van zo’n aanbod!

Zo geef je je kind de kans om Nederlands te leren voordat het naar school gaat en geef je hem of haar een gelijke start in een vroeg stadium van zijn of haar opleiding!

Een dergelijke indicatie wordt afgegeven door het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), het lokale consultatiebureau voor kinderen van 0-4 jaar, waar je met je kind naartoe gaat, bijvoorbeeld voor vaccinaties.

P.S. Als je nog vragen hebt over konderopvang in Nederland, kun je contact opnemen met Arjen via telefoon (tel. 070 402 08 08) of e-mail a.lont@kdv-chouchou.nl. Hij beloofde al eventuele vragen te beantwoorden. Als er taalproblemen zijn, helpen de Poolse Chou Chou medewerkers graag met vertalen.

Kinderopvang Chou Chou is partner van Stichting POLKA.

Fot. Kinderopvang Chou Chou