Alles over de gratis rechtsbijstand in Nederland. Deel II: het Juridisch Loket.
9 december 2022

Alles over de gratis rechtsbijstand in Nederland. Deel II: het Juridisch Loket.

De gast bij POLKA was een advocaat van de Haagse organisatie Juridisch Loket, en het onderwerp was gratis juridisch advies.

JL is het eerste aanspreekpunt voor juridische zaken. Vanaf het nieuwe jaar zal de organisatie zich vooral richten op het helpen van mensen met lagere inkomens (de bedragen en subsidies staan in onderstaande link). Vanaf 01/01/2023 kijken ze twee jaar terug naar je inkomen, vermogen en spaargeld (maar het wijzigen van het referentiejaar mag wel).

U kunt hen bellen voor advies tussen 9 uur en 17 uur van maandag tot vrijdag op 0900-8020 (vanaf 01/01/2023 zal het nummer anders zijn en ook de lijn wordt gratis) of komen voor een gratis consult (na controle van de openingsuren van het punt). Afhankelijk van uw situatie kunt u meteen antwoord krijgen, een nieuwe afspraak maken of worden doorverwezen naar een mediator of advocaat.

Wat doet Juridisch Loket precies?

De organisatie biedt hulp in de vorm van juridische informatie, tips of een zeer praktische verzameling van brieven op hun website. Als uw inkomen op het juiste niveau is, bieden advocaten verdere hulp. U kunt rekenen op hulp op het gebied van werk, verhuur, echtscheiding, immigratie, consument, burgerlijk, onroerend goed, administratief, familie- en sociaal recht, en tot slot hulp krijgen bij medische wanpraktijken. Zij kunnen u echter niet voor de rechter vertegenwoordigen of in hoger beroep voor u gaan (dit laatste wordt gedaan door specialisten van Sociale Raadslieden, die onlangs POLKA bezochten), noch houden zij zich bezig met fiscaal en economisch recht of schuldhulpverlening.

Taalproblemen worden opgelost met behulp van Google Translator (bij eerste contact) of in aanwezigheid van een gratis vertaler bij volgende bezoeken.

Conclusie van de vergadering – als u vragen of problemen heeft – wacht niet tot ze escaleren. Kom naar een van de 30 Juridisch Loket punten (of één van de 6 servicepunten) voor advies. Een van de 300 advocaten staat tot uw beschikking.

Nuttige links:
https://www.juridischloket.nl/
https://www.juridischloket.nl/…/voorwaarden-toevoeging…
https://zoekeenadvocaat.advocatenorde.nl/

https://www.facebook.com/100064882142684/videos/842741853441729